sunnuntai 29. tammikuuta 2017

3D-suunnittelua ja piparkakkutaloja

Pyhäselän lukion TE02 -kurssilla käsitellään mallintamista, simulaatioita ja teknologiaa, Tietokoneella piirtelyä voi tehdä myös kolmiulotteisesti. Tietokoneavusteinen 3D-suunnittelu on rutiinia työelämässä. Eräänä iltana googlettelin opiskelijakäyttöön soveltuvia suunnitteluohjelmia kriteereinä ilmainen, helppokäyttöinen ja riittävästi ammattilaisohjelmia muistuttava. Kattava kooste ohjelmista löytyy esimerkiksi täältä: http://www.hongkiat.com/blog/25-free-3d-modelling-applications-you-should-not-miss/

Piirrä talo


Tehtävä oli yksinkertaisuudessaan "Piirrä talo". Opiskelijat saivat vapaasti valita haluamansa ohjelman. Ehtona oli, että pelkkä kuva talosta ei riitä, vaan taloa pitää voida pyöritellä ja katsella eri puolilta. Yhtä opiskelijaa lukuun ottamatta kaikki valitsivat SketchUp -ohjelman. Kiersin opiskelijoiden luona tarpeen mukaan laittamassa suunnittelutyön alulle. Nuoret omaksuivat ohjelman käytön hetkessä ja ensimmäiset seinät alkoivat kohota näyttöruuduille jo viidessä minuutissa.

Tyyli oli vapaa ja monia upeita luomuksia saatiin aikaan. Ahkerimmat suunnittelivat lisärakennuksia, istuttivat puita ja nähtiinpä virtuaalitiluksilla hevosiakin.


 Avaruudellinen hahmottaminen

Parin oppitunnin aikana osoittautui, että tietokoneavusteinen suunnittelu on loistava tapa omaksua karteesisen 3-ulotteisen koordinaatiston projektio kuvatasolla. Akselit ja niiden määrämät tasot lokeroituivat aivoissa luoden perustan geometrian oppiselle. Opiskelijat olivat itseohjautuvia, luovia ja motivoituneita.

Rakenna talo

Tietokoneilla työskentelyn jälkeen vein eräänä aamuna koululle kassillisen piparkakkutaikinaa ja annoin opiskelijoille tehtäväksi rakentaa piparkakkutaloja. Suuri osa opiskelijoista ei ollut koskaan tehnyt piparkakkutaloa, mutta kaikki ryhtyivät heti piirtämään paperille seiniä, päätyjä ja kattopaloja unohtamatta savupiipppua, ovea, ikkunoita ja pihakuusta. Väitän, että hahmotuskykyä oli kehittänyt parin oppitunnin mittainen tietokoneavusteinen 3D-suunnittelu.